Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

KWOON- MOGWAI ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20/01 2012 BLOCK33


                                  KWOON- MOGWAI       ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
                                                                     ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  20/01 2012   BLOCK33
  
 Πρώτη δημοσίευση στο site του rockarolla.eu στις http://www.rockarolla.eu/reports/live-reports/776-mogwai-live


 Δύο ατμοσφαιρικά συγκροτήματα στο BLOCK33 είναι πάντα μία διπλή πρόκληση για ένα πολλά υποσχόμενο συναυλιακό βράδυ.
    Από τις 20.30 άνοιξαν οι πόρτες και η προσέλευση του κόσμου ήταν συνεχώς αυξανόμενη ενώ έως τις 10.30 που εμφανιζόταν οι MOGWAI ο χώρος ήταν γεμάτος.
  
 Στις 21.05 και για τα επόμενα 60 λεπτά οι KWOON επί σκηνής. (μια μπάντα που επιλεκτικά είχα ακούσει τραγούδια της χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ ιδιαίτερα μαζί της).
    Πραγματικά εντυπωσιάζομαι. Είναι καταπληκτικοί. Λιτοί και περιεκτικοί στη μουσική τους. Μουσικά θέματα που ξεκινούν από βελούδινες μελωδίες, και καταλήγουν με βαθμιαία “μουσική επιδείνωση” σε ηλεκτρικό παροξυσμό.
     Τρείς κιθάρες που καθοδηγούν τη μουσική ρότα της μπάντας, τα τύμπανα που μετατρέπουν μελωδικές στιγμές σε εκρήξεις  συναισθημάτων και η φωνή του τραγουδιστή σχεδόν ψιθυριστή να επιπλέει στο μουσικό αυτό ηχόχρωμα.
     Ένα συγκρότημα πολλά υποσχόμενο, με έναν ιδιαίτερο δικό του ήχο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά στη συνέχεια της μουσικής και δισκογραφικής τους πορείας.
     Μέχρι εδώ όλα τέλεια. Έχουμε το καλύτερο ξεκίνημα για ένα συναυλιακό βράδυ. Ήδη είναι 22:10 και έχουμε περίπου 30 λεπτά κενό έως ότου ετοιμαστεί η σκηνή για τους MOGWAI.
    
  Δεν ξέρω ποιος, που, & πως έκανε την μουσική επιλογή για το κενό μεσοδιάστημα της αλλαγής των συγκροτημάτων, αλλά κυριολεκτικά μας έσπασε τα νεύρα. Συνονθύλευμα ακατέργαστων ήχων, ηλεκτρονικών κούφιων κρουστών, με παρεμβάσεις από μεταλλικά ξυσίματα, & ακαταλαβίστικους ήχους που θύμιζαν πιο πολύ αποκωδικοποίηση συνομιλίας με εξωγήινους παρά με μουσική. Τα νεύρα μας  τσίτα. Μετά από δυο φορές που βγήκα έξω για να ψιλοσυνέλθω, ήδη πήγε  22:40. το μαρτύριο μας ευτυχώς τέλειωσε και επιτέλους οι  MOGWAI επί σκηνής.
     Όλοι  περιμέναμε να δούμε μια μπάντα που γνωρίζουμε τη μουσική τους χρόνια και νοερά ταξιδεύουμε μαζί της. Είναι πραγματικό δέλεαρ ήχου για τον κάθε ακροατή.     Και  ειδικά αν συνδυαστεί με το κατάλληλο light show, μπορεί να “ταξιδέψει” τον κάθε θαμώνα σε άλλη διάσταση.
    
 Παρόλα  αυτά η συναυλία βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά το light show. Στατική μπάντα επί σκηνής έναν μπασίστα που έδινε την εντύπωση ότι έκανε αγγαρεία, και με 2 κινούμενοι προβολείς που φώτιζαν σταδιακά το κοινό, ήταν το όλο περιτύλιγμα του οπτικού σόου του πακέτου των MOGWAI.
    
 Μια καθαρά instrumental μπάντα  με ατμοσφαιρικό ήχο, θεωρώ ότι από τα must για την προώθηση της δουλειάς της  (τουλάχιστον στις ζωντανές εμφανίσεις της) είναι τα  light shows και οι  optical illusions.
     
 Στο σημείο αυτό λοιπόν  οι MOGWAI ήταν στο χειρότερο επίπεδο. Παρ` όλα αυτά έχοντας την καλή  διάθεση που μου είχαν δημιουργήσει οι KWOON έκλεινα τα μάτια και ταξίδευα με την υπέροχη μουσική των σκοτσέζων.
     
Δεν ξέρω αν έφταιγε ο χώρος ,η διάθεση του γκρουπ η τσιγκουνιά των σκοτσέζων. Ούτε και θα το ψάξω παραπάνω. Απλά υπήρξε μια ζυγαριά που στο ζενίθ της πλάστιγγας ήταν η μουσική των MOGWAI, και στο ναδίρ το οπτικό μέρος.
      Κάπως έτσι φτάσαμε και στο encore το oποίο μας έκρυβε ακόμα ένα μειονέκτημα κατά  τη γνώμη μου. Οι MOGWAI εγκαταλείποντας τη σκηνή και μέχρι την επανεμφάνιση τους για το encore άφησαν ανοιχτούς τους ενισχυτές για 5 περίπου λεπτά σε πλήρη παραμόρφωση, τρυπώντας μας και τα μυαλά και τα αυτιά. Και δεν θεωρώ βεβαία την συγκεκριμένη ηχορύπανση ούτε τέχνη ούτε φαντασία ούτε μουσική ή όπως αλλιώς θα θέλατε να το πείτε.
      
Χωρίς κάτι άλλο ιδιαίτερο κύλισε και το encore  φτάνοντας στο τέλος της συναυλίας.
      Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από την εμφάνιση των MOGWAI.
     Περίμενα πολύ περισσότερα από μια μπάντα μεγάλων μουσικών δυνατοτήτων, και σίγουρα θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στο πακέτο παρουσίασης των εμφανίσεων τους. Και αυτό,  γιατί  το συγκεκριμένο τουλάχιστον live, αδίκησε κατά πολύ  την καταπληκτική μουσική τους.



                                                       
                                                                   

  Ηλίας Μεταλλινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου