Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

GREAT EASTERN – Abris (EP) 2013 - (Δισκοκριτική)


                                                              GREAT EASTERNAbris (EP) 2013

 
 
  Είναι πολύ σημαντικό ένα συγκρότημα να δημιουργεί το δικό του μουσικό ύφος και να διαφοροποιείται από τις άλλες μπάντες, βάζοντας έτσι την δική του μουσική σφραγίδα. Αυτό πιστεύω πως οι Great Eastern το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμός σ` αυτό το πρώτο τους ΕΡ.

 Το  αποτέλεσμα αυτής της μίνι δουλειάς τους με εξέπληξε ευχάριστα. Πλουραλισμός ήχων και στα τέσσερα τραγούδια του ΕΡ, με την μπάντα να βρίσκεται σε μεγάλα συνθετικά κέφια, διανύοντας σημαντικές αποστάσεις progressive  διαδρομών. Η  συστηματική δουλειά τους έχει οδηγήσει αρκετά σκαλοπάτια πάνω, σε σχέση με τις πρώτες  ηχογραφήσεις τους.

 Όσο για την παραγωγή του ΕΡ, είναι άψογη. Όλα τα τραγούδια παρουσιάζονται με κρυστάλλινη διαύγεια, ώστε και το πιο απαίδευτο μουσικά αυτί να μπορεί να καταλάβει και να ξεχωρίσει την δημιουργικότητα του κάθε μουσικού.

 Ενδιαφέρον επίσης και το εξώφυλλο το οποίο μπορεί κατά ένα μεγάλο μέρος μπορεί να σε προετοιμάσει για το τι πρόκειται να ακούσεις, αλλά και να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τη διάθεση, ή  την καλλιτεχνική αίσθηση του κάθε ακροατή.

 Όμως η μελαγχολική χροιά των φωνητικών που κυριαρχεί σε όλα τα τραγούδια, (που είναι βέβαια από τα χαρακτηριστικά διαφοροποίησης των Great Eastern από άλλα συγκροτήματα), πιστεύω πως δίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το ζητούμενο. Η μελαγχολική διάθεση  που καλύπτει όλα τα τραγούδια ανεξαρτήτου τέμπο, οδηγεί τον ακροατή στο τέλος της ακρόασης του ΕΡ να έχει την αίσθηση ότι έχει μπροστά του τέσσερα μουσικά πακέτα με διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά με το ίδιο περιτύλιγμα.

 Είναι κατά που το συγκρότημα θα πρέπει να προσέξει στην μετέπειτα πορεία του και να αποφύγει κάτι που συμβαίνει σε πολλές μπάντες. Το ότι δηλαδή  ο ακροατής ακούγοντας το όνομα του συγκροτήματος να ξέρει τι θα ακούσει, πριν το ακούσει, χάνοντας τη μαγεία της νέας δημιουργίας και το ενδιαφέρον για εξερεύνηση των νέων ιδεών της μπάντας.

  Αναμένω βέβαια ότι μετά από το πρώτο σημαντικό βήμα που ήδη έγινε, η παρουσίαση του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ θα είναι ακόμα αρκετά σκαλοπάτια παραπάνω.

                                                                                    8\10

 

                                                                                                          Ηλίας Μεταλλινός                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου