Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

THIN LIZZY live in Thessaloniki 10-11-2012 Princilal club


                    THIN LIZZY live in Thessaloniki

                                               10-11-2012 Principal Club
 

 


 

  Με μεικτά συναισθήματα  και συγκρατημένο ενθουσιασμό υποδέχτηκα τα  νέα για τον ερχομό των θρυλικών Thin Lizzy στην Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα με κρύα καρδιά, γιατί Thin Lizzy χωρίς Phil Lynott , είναι σαν μπριζόλα δίχως κρέας. Παρόλα αυτά τη γεύση από το νόστιμο κοκαλάκι όλοι  θα θέλαμε να τη δοκιμάσουμε, γιατί σίγουρα κάτι παραπάνω θα είχαμε να λάβουμε από μια πλειάδα βετεράνων μουσικών που  θα μας μετέφεραν πίσω στον χρόνο των επιτυχιών των θρυλικών Thin Lizzy. Επίσης θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τον Brian Downey, από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας αλλά και τους παλαιότερους Scott Gorham, (κιθάρα), και Darren Wharton (πλήκτρα).

 Την τελευταία λοιπόν στιγμή, βρέθηκα στο χώρο του Principal, συναντώντας παλιούς γνωστούς και φίλους γερόλυκους rockers της πόλης,  μουσικούς και θαμώνες. Όλοι με τα ίδια συναισθήματα άλλα και την επιθυμία να ακούσουμε ζωντανά τα αξέχαστα τραγούδια της θρυλικής αυτής μπάντας.

Τη συναυλία άνοιξαν ο Γιώργος Γάκης  και οι Troublemaker που δίνουν το παρών σε μεγάλα event, όπως και πέρσι τον Ιούλιο στο αξέχαστο live των Twisted Sister. Παλιά καραβάνα ο Γιώργος Γάκης,  έχει δημιουργήσει ένα δυνατό μουσικό προφίλ που τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστας στο είδος του στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην  τελευταία του δισκογραφική δουλειά συμμετέχουν μεγάλα ονόματα ελλήνων και ξένων μουσικών μεταξύ τω οποίων Joe Lynn Turner, Bobby Rondinelli, James Kottak, Greg Smith Mark Cross, Γιάννης Σπάθας, ενώ την παραγωγή του άλμπουμ την έχει κάνη ο γνωστός Kip Winger. Να σημειώσω επίσης την λέξη “ plus” στις εντυπώσεις μου, για την φανταστική διασκευή του ηπειρώτικου “ Μη  με κοιτάς στα μάτια”, το οποίο τραγούδησε δις για την δημιουργία video clip.

 

Η ώρα των Thin Lizzy λοιπόν στην σκηνή, και …χαμός…  οι θαμώνες επί ποδός. Iρλανδικές σημαίες εμφανίστηκαν στο πλήθος που πραγματικά αποδείχτηκε διψασμένο για τα τραγούδια των Thin Lizzy

 Are you ready”, “ Jailbreak” και “Dont believe a word” το ξεκίνημα της συναυλίας και ακλούθησαν όλες οι μεγάλες επιτυχίες. Αεικίνητη όλη η μπάντα επί σκηνής με δημοφιλέστερο τον Marco Mendoza  που έχει άψογη επικοινωνία με το κοινό, αλλά πίσω δεν πάνε και οι Damon Johnson και Ricky Warwick που μετά  από κάθε τραγούδι ευχαριστούν και ανταλλάσουν χειραψίες με τον κόσμο. Αν έκλεινες τα μάτια και άκουγες τη μουσική, είχες την εντύπωση ότι στο άνοιγμά τους θα έβλεπες μπροστά σου τον Phil Lynott. Τόσο πιστή απόδοση είχε η φωνή του  Ricky Warwick στα τραγούδια και πιστεύω πως ήταν η καλύτερη επιλογή στα φωνητικά για την συνέχεια της ιστορίας των Thin Lizzy. Οι πένες από τα μέλη της μπάντας μοιράζονται σωρηδόν και σίγουρα οι θαμώνες της πρώτης,  της  δεύτερης  σειράς και όχι μόνο, έφυγαν με μια συλλεκτική πένα στην τσέπη τους

Η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε για τα καλά. Το κοινό συμμετέχει σε όλα τα τραγούδια. Μια ικανοποίηση για την παρουσία μου σε αυτό το live αρχίζει να με καταλαμβάνει. Και η αμφιταλαντευόμενη ζυγαριά των συναισθημάτων μου έχει γείρει κατά πολύ προς την θετική πλευρά. Μορφή μεγάλη ο θρυλικός  Scott Gorham  στην δεξιά πλευρά της σκηνής, αρκέστηκε περισσότερο στην rhythm guitar, ενώ ο επίσης παλαίμαχος Darren Wharton στα πλήκτρα παρέμεινε μουσικός “χαμηλών τόνων”  και τραγούδησε μαζί με τον Ricky Warwick το υπέροχο "Still in love with you”.

Σόλο drums επίσης από το παλαιότερο και ιδρυτικό Thin Lizzy μέλος Brian Downey στο “Sha lala” που θα το χαρακτηρίσω απλά αξιοπρεπέστατο.

Η ροη της συναυλίας είναι τόσο γρήγορη σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα τραγούδια των Thin Lizzy, που δεν καταλάβαμε για το πότε φτάσαμε στο encore. Από τις χαρακτηριστικότερες και συγκινητικότερες στιγμές της βραδιάς, και λίγο πριν την απόδοση του τραγουδιού “Rosalie” η αναφορά του Rick Warwick στους εκλιπόντες Gary Moore και  Phil Lynott, ενώ όλη η μπάντα έχει το χέρι στην καρδιά και τα μάτια στον ουρανό…

Με το “ Black Rose” έκλεισε η συναυλία από μια πολύ δυνατή μπάντα, σε μια εξίσου δυνατή εμφάνιση.  Οι θαμώνες που παρευρέθηκαν σ` αυτό το event σίγουρα έμειναν ευχαριστημένοι στο έπακρο. Διασκέδασαν , τραγούδησαν, θυμήθηκαν…

Το set list περιελάμβανε τα παρακάτω τραγούδια :

1. Are you ready 

2. Jailbreeak

3. Don`t believe a word

4. Waiting for an alibi

5. Killer on the loose 

6. Emerald

7. Dancing in the moonlight

8. Massacre                                                 

9. Angel of death

10. Still in love with you

11. Whiskey in the jar

12. Sha la la la la

13. Suicide

14. Cowboy song

15. The boys are back in town

      Encore

16. Rosalie

17. Black rose

 

Αν και εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω  και τα “Holly War και “ Chinatown”, δεν χαλάει καθόλου την όμορφη βραδιά που πέρασα.

Μέτα το τέλος της συναυλίας ο Marco Mendoza ,που από ότι φαίνεται έχει αναλάβει το επικοινωνιακό μέρος του γκρουπ, ( σημ. είναι αυτός που δίνει και τις συνεντεύξεις για λογαριασμό της μπάντας), βγήκε πρώτος μίλησε με τον κόσμο, υπέγραψε αυτόγραφα, και φωτογραφήθηκε με τους φίλους του γκρουπ. Ενώ τα υπόλοιπα μέλη πολύ αργότερα όλα αυτά τα έκαναν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι Thin Lizzy είναι μια θρυλική μπάντα. Στην ιστορία της, πέρασαν από  αυτήν  (πέρα από τον Phil Lynott  και τον Gary Moore),  τεράστια ονόματα όπως Tommy Aldridge, Francesco DiCosmo, Eric Bell, Brian Robertson, Snowy White, John Sykes  που σίγουρα θα θέλαμε να την δούμε με κάποιους από αυτούς. Παρ όλα αυτά σε μας έλαχε να τους δούμε με τη σύνθεση του 2012 που είναι αυτή και την αναφέρω ολοκληρωμένη:

Brian Downey -τύμπανα,  Scott Gorham - κιθάρα, Darren Wharton – πλήκτρα, Ricky Warwick (The Allmighty) - φωνητικά , Marco Mendoza (Whitesnake, Ted Nugent) - μπάσο, Damon Johnson (Alice Cooper)- κιθάρα.

Οι εντυπώσεις του κόσμου (με όσους μίλησα μετά),ήταν όλες θετικές . Θα ήθελα να ξαναδώ  και πάλι αυτή την μπάντα, να νιώσω και πάλι την ένταση τον παλμό και το πάθος των τραγουδιών των Thin Lizzy.

Παρόλα αυτά, παραμένω στην αρχική μου άποψη για αλλαγή στο όνομά τους, μιας και πιστεύω πως το 1 / 4  από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας είναι πολύ μικρός αριθμός, για τη συνέχιση ενός τόσο μεγάλου ονόματος όπως οι Thin Lizzy ,εν έτι 2012. Ένα όνομα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεράστια ροκ φιγούρα που ακούει στο όνομα Phil Lynott .
                                                                    Ηλίας Μεταλλινός
 

                                            
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου